Lukukausi alkaa yhtä erikoisissa merkeissä kuin edellinen loppui, eli joulukuussa alkanut etäopetusperiodi jatkuu vielä 10.1. 2021 asti.

Toimintaamme rajoitetaan tämän jälkeenkin. Ensinnäkin Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut yleisötilaisuuksien tiukkaa rajoittamista 31.1. asti. Numossa ei siis ole mitään yleisötilaisuuksia tammikuussa. Opetuksen osalta tilanne on mutkikkaampi. Keski-Uudenmaan sote-alueella taiteen perusopetusta suositellaan pidettäväksi etäopetuksena 31.1. saakka, mutta Nurmijärven kunta kuitenkin kokoontuu jo 14.1. pohtimaan mm. opistojen toimintaa. Pidän tätä ilmoitusta signaalina siitä, että pitkittyvän etäopetuksen haittavaikutukset on tiedostettu hyvin ja tahtotila lähiopetuksen sallimiseen lähiaikoina on olemassa. Nurmijärven tautitilanne on saatu hallintaan, joskin äärimmäiseen varovaisuuteen ja huolellisuuteen on edelleen syytä.

Tiedotan siis musiikkiopiston toiminnan linjauksista uudelleen heti 14.1., kun kunnan johto ja tartuntatautiviranomaiset ovat tehneet oman pohdintansa. Toistaiseksi musiikkiopiston opetus toteutetaan siis etäopetuksena.

Musiikkileikkikoulun ja kuorojen opetussuunnitelmien noudattaminen ei ole kaikilta osin mahdollista etäopetuksen keinoin. Tästä syystä olen päättänyt muuttaa aiempaa linjaustani ja huomioida tammikuussa pitämättä jäävän musiikkileikkikoulun ja kuorojen opetuksen hyvityksenä näiden oppilaiden lukukausimaksuissa. Musiikkiopiston palkanmaksukyvyn takaamiseksi nämä lukukausimaksut lähetetään kahdessa erässä, tammikuussa ja maaliskuussa, ja tammikuussa saamatta jäänyt opetus hyvitetään maaliskuun maksuerässä (kun on tiedossa, montako viikkoa opetusta lopulta jää pitämättä). Musiikkileikkikoulun opettajat jatkavat videoiden tekemistä ja lähettämistä oppilaille. Koska nämä videot ovat osa lukukausimaksun vastiketta, toivon, ettei niitä lähetetä edelleen opiston ulkopuolisille.

Soitinopetus jatkuu etäopetuksena toistaiseksi. Musiikkiopisto on satsannut aiempaa parempiin laitteisiin ja tietoliikenneyhteyksiin, jotta etäopetus toimisi teknisesti mahdollisimman vaivattomasti.

Tilanne kehittyy edelleen osin arvaamattomasti, ja joudunkin varmasti vielä päivittämään suunnitelmia ja luomaan uusia strategioita.

Kaikesta huolimatta toivotan kaikille Numolaisille erinomaisen hyvää uutta vuotta ja pitkää pinnaa koronapandemian kanssa taisteluun. Globaali pandemia houkuttelee pohtimaan asiaa myös maailmanhistorian näkökulmasta – jolloin paljastuu, että pandemiasta huolimatta elämme edelleen luultavasti maailmanhistorian turvatuinta ja huolettominta aikaa. Nautitaan musiikista niillä keinoin ja niissä olosuhteissa, jotka meille nyt ovat mahdollisia.

Tuomas Mali
rehtori