Soitinopetus Nurmijärven musiikkiopistossa
Soiton opiskelu musiikkiopistossa on tavoitteellista ja etenee järjestelmällisesti tasolta toiselle. Kullakin tasolla soitetaan määrättyä vaikeustasoa edustavia kappaleita, harjoitellaan sävelasteikkoja, opiskellaan nuotinlukua sekä tutustutaan pala palalta instrumentin teknisiin haasteisiin. Seuraavalle vaikeustasolle siirrytään, kun ohjelmistoa on kertynyt riittävästi, määrätyt asteikot on opeteltu, instrumentin hallinta on riittävää ja edellistä tasoa vastaava soittonäyte eli tasosuoritus on tehty. Kunkin tason vaatimukset ja tasosuoritusten sisällöt kuvataan opetussuunnitelman taitotauluissa.
Perustason opinnot etenevät järjestyksessä alkeistasolta perustasolle 3. Jos oppilas on jo ennen musiikkiopistoa harrastanut soittoa tai jos hän aloittaa hieman vanhempana, aloitustaso määritellään yksilöllisesti. Etenemisen vauhti on vapaa, mutta tähtäimenä tulee aina olla perustason todistus tai musiikkiopiston päättötodistus.
Musiikin perusteiden opetukseen ja yhteissoittoon osallistuminen kuuluu aina musiikkiopisto-opintoihin. Näitä opintoja ei kuitenkaan joka vuosi tarvitse tehdä.
Soitonopetusta opetetaan Nurmijärven musiikkiopistossa monella tyylillä ja metodiikalla. Henkilöstösivun opettajakuvauksista voi lukea kunkin opettajan opetuksen pedagogisista ja henkilökohtaisista lähtökohdista.
Soitinopetusta annetaan seuraavissa soittimissa: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, huilu, klarinetti, saksofoni, oboe, fagotti, cembalo, piano, urut, harmonikka, kantele, kitara, harppu. Opetuksen jakautuminen eri taajamiin esitetään sivustolla kohdassa opetuspisteet.