Orkesterit

Musiikkiopistolaisen mieleenpainuvimmat muistot ja tärkeimmät elämykset syntyvät usein orkestereissa, kuoroissa ja kamarimusiikkiprojekteissa. Niissä koetaan, opitaan ja kuullaan yhdessä. Suhde musiikkiin syvenee samalla, kun syntyy tiiviitä ja pitkäaikaisia ystävyyssuhteita.

Numon yhtye- ja orkesteritoiminta muodostaa tasolta toiselle etenevän polun aloittelijoiden pienyhtyeistä isoihin kamari- ja puhallinorkestereihin. Orkesteripolun kulkeminen on jokaisen orkesterisoittimen soittajan oikeus ja velvollisuus. Saadakseen musiikkiopiston todistuksen oppilaan on soitettava orkesterissa vähintään 2 täyttä lukuvuotta.

Jousisoittajien polku alkaa Jousisirkuksesta, etenee Dominanttiin ja päätyy Camerata Numoon. Puhallinsoittajat aloittavat Ensipuhalluksessa, etenevät siitä Numon puhallinyhtyeeseen ja lopulta Nurmijärven puhallinorkesterin (NPO) riveihin.

Orkesterit harjoittelevat viikoittain, ja harjoituksen kesto vaihtelee orkesterin vaativuustason mukaan.

Orkestereiden taitotauluissa kuvataan, mitä taitoja missäkin orkesterissa tarvitaan ja kehitetään. Jousisoitinkollegio jakaa oppilaat vuosittain orkestereihin.

JOUSIORKESTERIT

Jousisirkus
Jousisirkuksessa soittavat alkeistasoa tai ensimmäistä perustasoaan tekevät jousisoitinoppilaat – viulistit, alttoviulistit, sellistit ja kontrabasistit. Yhtyeessä totutellaan yhdessä soittamiseen, opetellaan yhteissoiton ja solmisaation alkeita, soitetaan korvakuulolta, improvisoidaan sekä soitetaan kivaa ohjelmistoa. Yhtyettä johtaa Katja Valo, ja se harjoittelee Monikon Piccolossa tiistaisin 17.15-18.

Dominantti

Dominantissa soittavat ne jousisoittajat, jotka tekevät soittimissaan perustasoa 1 tai 2. Orkesteri soittaa kaikenlaista musiikkia elokuvasävelmistä pelimannimusiikkiin klassista musiikkia unohtamatta. Tavoitteena on orkesterisoiton perustavien käytäntöjen omaksuminen. Dominanttia johtvat Taina Evijärvi ja Alina Järvelä. Orkesteri harjoittelee Monikon Maestoso-salissa torstaisin 16.45-18.

Camerata Numo

Camerata Numossa soittavat opinnoissaan edistyneimmät jousisoittajat, jotka ovat jo pt 3 -tasolla tai tekevät syventäviä opintojaan. Ohjelmisto on monipuolista, innostavaa ja toisinaan haastavaakin. Tavoitteena on elämyksellisyys, herkistyminen ja hienovaraisenkin orkesterimusisoinnin hallinta. Orkesteri esiintyy musiikkiopiston tärkeimmissä konserteissa ja tekee yhteisprojekteja mm. Nurmijärven tanssiopiston, Nurmijärven seurakunnan, eri musiikkiopistojen orkestereiden ja Sibelius Akatemian kanssa. Camerata Numoa johtavat Raili Poijärvi-Salmela ja Alina Järvelä. Orkesteri harjoittelee Monikon Maestoso-salissa torstaisin 18.15-20.15.

 

PUHALLINORKESTERIT

Ensipuhallus

Ensipuhallukseen osallistuvat kaikki soittotaipaleensa alussa olevat puhallinsoitinten oppilaat, jotka soittimissaan ovat alkeistasolla tai ensimmäisellä perustasolla. Yhtyeessä opetellaan yhteissoiton alkeita ja tutustutaan uusiin ystäviin. Yhtyettä johtaa Eero Purhonen, ja se harjoittelee Monikon Maestoso-salissa maanantaisin klo 17-17.45.

Numon puhallinyhtye
 
Numon puhallinyhtyeeseen voivat osallistua kaikki puhallinsoittajat, jotka ovat tehneet soittimessaan pt1-suorituksen. Yhtye muodostuu vuosittain hieman erilaiseksi ja eri kokoiseksi kulloisenkin soittajiston mukaan. Jos tarve vaatii, yhtyeitä voidaan muodostaa useampiakin. Ohjelmisto valitaan kullekin ryhmälle sopivaksi ja se sisältää helposti lähestyttävää musiikkia Disney-klassikoista klassisen musiikin helmiin. Orkesterin tavoitteena on puhallinyhtyesoiton perusasioiden oppiminen. Puhallinyhtyettä johtaa Jalo Oinonen, ja harjoitukset pidetään Monikon Maestoso-salissa maanantaisin klo 17.45-18.45.

Nurmijärven puhallinorkesteri (NPO)
 
Nurmijärven puhallinorkesteri NPO on oma itsenäinen harrastajaorkesteri, jonka toimintaan Numon edistyneimmät puhallinsoittajat osallistuvat. Orkesterissa soittaa siis aikuisia puhallinsoitinten harrastajia ja musiikkiopistolaisia. Esiintymisiä on säännöllisesti ja orkesterin ohjelmisto monipuolista ulottuen klassisesta ohjelmistosta samboihin ja tangoihin. Orkesteria johtaa Tamas Paraczky, ja se harjoittelee Monikon Maestoso-salissa maanantaisin klo 19-21.

 

 

Kuorot

Nurmijärven musiikkiopistossa toimii kolme kuoroa, joita johtaa Annele Westerlund. Kuorot ovat maksuttomia musiikkiopiston oppilaille, mutta avoimia myös muille innokkaille laulajille. Laulajien ikäjakauma on 6–20 vuotta. Kuorot esiintyvät Nurmijärvellä aktiivisesti. Kuorolaisille järjestetään myös kuoroleirejä ja matkoja.

Visertäjät

Visertäjiin ovat tervetulleita kaikki laulamisesta pitävät 6–8-vuotiaat tytöt ja pojat. Harjoitukset ovat Monikon Maestoso-salissa torstaisin klo 17.30-18.15.

Satakielet

Satakielet-kuorossa laulaa 9–12-vuotiaita tyttöjä ja poikia. Kuoroon otetaan uusia laulajia laulunäytteen kautta. Harjoitukset ovat Monikon Maestoso-salissa torstaisin klo 18.15-19.

Laulujoutsenet

Laulujoutsenet-kuoro on tarkoitettu 13–20-vuotiaille laulajille. Kuoroon otetaan uusia jäseniä laulunäytteen kautta. Harjoitukset ovat Monikon Maestoso-salissa torstaisin klo 19.15-20.45

Kuorolaisten vanhemmista koostuva Nurmijärven nuorten kuoroyhdistys ry. tukee kuorojen toimintaa suunnittelemalla kuoronjohtajan kanssa kuoroleirejä ja esiintymismatkoja sekä huolehtimalla varojen keruusta ja esiintymisasuista. Yhdistyksen jäsenyydestä ei peritä jäsenmaksua, mutta esiintymisasuista peritään kuorolaisilta 40 € pukumaksu. Tiedustelut Annele Westerlund (etunimi.sukunimi@numo.fi).